background

מה הם השיקולים המנחים אותי בייעוץ? ( רמז …זה לא רק שיקולי מס)

אני נותן כבר הרבה מאוד שנים יעוץ בתחום הפרישה.

חוקי המס מורכבים מאוד ורק הולכים ומסתבכים מפעם לפעם ובכל זאת אני
רוצה הפעם לכתוב על משהו שכבר הרבה זמן רציתי לכתוב ולשתף וזה דווקא

כל השיקולים האחרים שנכנסים בעת יעוץ.

אחת לתקופה מגיע אליי איש מקצוע, עובד חדש, תלמיד שמופתע שאני לא מכניס את כל הנתונים לתוכנת מחשב ומקצר את זמן הייעוץ בחצי, איך אמר לי פעם איש מקצוע, איך אדם בר דעת שיכול לקצר את זמן העבודה של העובדים שלו בחצי ולהכפיל את ההכנסה שלו לא מוכן לעבוד אל מול מערכות מחשב אוטומטיות בייעוץ שלו, ואני בשלי אומר תמיד לכל עובד שנכנס לעבוד אצלי, אנחנו לא מכונות, הייעוץ שלנו מטרתו לתפור את החליפה הנכונה בעבור כל לקוח, למה הכוונה?

תהליך הפרישה הוא גם תהליך נפשי שבו אדם שהיה פעיל וחיוני ועבד סביב השעון
מוצא את עצמו עם זמן פנוי שלא תמיד יודע איך למלא אותו .

לאורך השנים ראיתי ששיקולי המס בפרישה חשובים מאוד וזו המטרה לשמה הגיעו אליי אבל
צריך להתסכל על האדם מולך וגם על בן/בת הזוג כדי לקבל החלטות שיהיו טובות לאותו אדם.

כך אני מוצא את עצמי מנסה בייעוץ להביא לנקודת איזון בין השיקולים הפרטיים לשיקולי המס.

נורא חשוב לי להרגיש את האנשים שמולי ולהבין גם את הדינמיקה המשפחתית/בריאותית לפני קבלת החלטות המס.

כך למשל הגיעו אליי בני זוג. הוא איש עסקים מצליח שמכר את העסק ב 33 מליון שקלים. סכום נכבד שעם כל מה שיש
להם יכול לאפשר להם לחיות ברווחה עד סוף ימיהם . אשתו שאלה מה לגבי הפנסיה שלה והוא
ביטל את דבריה כיון שיש מספיק. נתתי לה מקום, להבין מה יושב שם ועד מהרה גיליתי, הובלתי אותה לקבלת פנסיה ( ולבצע קיבוע ) למרות שזה היה כרוך במס קטן (שלא היה צריך לשלם אילולא ההחלטה הזו ), מזכיר לכם כסף זאת לא הבעיה בבית הזה, כיון שהיה ברור לי שלא מדובר בפנסיה עצמה אלא בתחושה שלה שיש ערך גם לחלק שלה .

מקרה נוסף הוא של אישה שהבטיחה לעצמה פנסיה של 20,000 לחודש . יש לאישה הרבה משאבים פטורים
ממס שבהם היא יכולה להשתמש  כדי להגיע לנטו שרצתה אבל היא היתה בחרדות ורצתה פנסיה נטו
גבוהה יותר שלא תהיה תלויה בשום דבר. המשפט שלא תהיה תלויה בדבר חזר על עצמו לא מעט בתוך הפגישה, נסיבות חייה הובילו אותה להבנה שעליה לדאוג לעצמה עד הסוף. אני לא יכול להתעלם ממשפט שכזה ולכן אני נותן לו מקום. מבחינה כלכלית המשמעות היא הוספה של 5,000 ברוטו ( במקדם מצוין) עם מס של 35% אותו ניתן היה לחסוך ולהשאיר את התגמולים ליורשים. יש פעמים שעם כל הכבוד ליורשים ולשיקולי המס צריך ליצור שקט נפשי אצל הפורש, במיוחד היום כשתוחלת החיים ארוכה והפורשים מאוד מעוניינים לחיות את התקופה הזאת מלאה בחוויות, הנאה וכיף.

כך היה גם במקרה של אלמנה שהגיעה אליי שמקבלת 12,000 ממבטחים הותיקה . במצב הזה עדיף ברוב המקרים לבצע  "היוון" למה? כי בעצם במצב של פטירה אין מי שיכול לקבל את הפנסיה אותה צברה לאחר מותה כי אין בן זוג, ולכן אנחנו מבצעים היוון המאפשר חלק מהכסף לתת ליורשים, אבל עדיין מאוד חשוב לי שגם שעושים את זה לוודא שיש לאלמנה די הצורך ממה לחיות ויש מי שידאג לה עד סוף ימיה, לעיתים זה עולה מאוד ברור בפגישה אם יש או אין ולעיתים לא.
אבל כשיש תשובה ברורה אני פועל על פיה לכאן או לכאן.
במקרה הזה הבן הגיע איתה לפגישה ועלה מאוד חזק שלא יהיה מי שידאג לה במקרה ותהיה הסתבכות כלכלית או רפואית או כל דבר אחר, הבן לקח את הפגישה לכיוון שדואג אך ורק לעצמו.
הוא אף הבהיר שברגע שתעשה היוון (כ- חצי מליון שקל) הוא ידאג להעביר אותו אליו (יש עוד ילדים בסיפור אך הם לא הגיעו אליי). האישה היא אישה מיוחדת עם לב זהב, שלאורך כל השנים שמה את ילדיה לפניה, וחילקה כמעט את כל הונה להם, אך עכשיו, לאחר שבן הזוג נפטר אין מי שידאג לה, העדפתי לנהל איתה עוד שיחה אישית ולהבהיר שוב את כל התמונה ואת כל המשמעויות הכספיות כשאנחנו מתמקדים גם בטוב וגם ברע כדי שנהיה בטוחים שאם חלילה יגיע רע היא תהיה מוכנה אליו. ההחלטה בסוף הייתה לא לקחת היוון ולאפשר לה לחיות בכבוד ממה שתקבל.

יש עוד המון דוגמאות ולמעשה אני חווה אותם כל יום. כל פגישה היא עולם שלם של תחושות רגשות מהוויים ופחדים, החוכמה היא לדעת לאזן בין כל השיקולים תוך כדי, לא הכול הוא כסף ולכן התייחסות להיבט המס בלבד אינה האפשרות המועדפת עליי .

אתם מוזמנים לפנות אלינו ליעוץ במייל  eyal@eyalmen.co.il או בטלפון 073-7690302

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *